Reus, centre de la reflexió sobre planificació i estratègia amb la jornada ‘Municipis per viure: estratègies locals per encarar el futur' de Reus Horitzó 32

Reus ha estat l'epicente del debat i la reflexió a l'entorn de la importància de la planificació i el treball estratègic en les polítiques públiques, gràcies a la jornada ‘Municipis per viure: estratègies locals per encarar el futur’, que l'Ajuntament de Reus ha organitzat a firaReus aquest divendres 12 de novembre, en el marc del Pla Estratègic Reus Horitzó 32. La jornada, especialment adreçada a càrrecs electes, professionals del sector públic, autonòmic i local, personal directiu, tècnic i investigador, estudiants, professorat del món acadèmic, agents socials i entitats, ha comptat amb la inauguració de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i l'assistència d'alcaldes i regidors de diferents municipis; presidents i consellers de consells comarcals; diputats provincials, diputats del Parlament de Catalunya, així com directors generals i directors dels serveis territorials de la Generalitat de Catalunya, entre altres.

La jornada ha permès valorar la importància de la planificació i el treball estratègic en les polítiques públiques; i aproximar amb exemples pràctics, projectes, iniciatives i propostes que, gràcies al treball a llarg termini, han permès consolidar transformacions urbanístiques, socials i econòmiques.

Noemí Llauradó, vicealcaldessa de Reus, ha afirmat durant l'acte inaugural de la jornada que "els projectes exemplifiquen, amb experiències concretes, com la perspectiva estratègica i la planificació a l’hora de desenvolupar polítiques públiques, independentment del tipus de municipi, facilita l’impuls d’iniciatives que donen una resposta a les necessitats de la ciutadania. Perquè estem aquí per fer més fàcil el dia a dia de totes les persones. En definitiva, per fer ciutats, pobles i viles que tinguin uns nivells de qualitat de vida òptims i adaptats als nous reptes del segle XXI".

Durant la cloenda, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha afegit: "Estem obligats a reflexionar, sobre aspectes fonamentals que determinen el ritme de la ciutat: la mobilitat en relació al territori, la qualitat de l’ocupació que es genera, els mecanismes per captar i retenir el talent, els arguments de promoció dels nostres recursos turístics, o els reptes de la sostenibilitat i el canvi climàtic que determinen ja moltes de les decisions que prenem cada dia com a administració. Els diferents experts que han anat exposant les seves idees i reflexions han ofert propostes valuoses per encarar aquest camí de futur".

La jornada ha comptat amb la participació com a ponents de:

 • Jordi Pardo, director general de la Fundació Pau Casals i president del Cercle de Cultura de Barcelona.
 • Kepa Korta, director de l’oficina d’Estratègia de Sant Sebastià, detallarà com han posicionat la ciutat a través de la gastronomia
   
 • Cristina Sánchez Miret, Doctora en Sociologia i directora del Departament d’empresa de la Universitat de Girona, versarà sobre les  oportunitats dels municipis des d’una perspectiva de gènere
   
 • Oriol Estela, Coordinador General de l’Associació Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, parlarà de la planificació estratègica en clau metropolitana
   
 • Ramon Gras Alomà, Investigador d’Innovació Urbana a la Universitat de Harvard, indicarà noves metodologies per transformar les ciutats de manera òptima.

També hi ha hagut una taula rodona sobre noves polítiques socioeconòmiques que ha comptat amb la participació de Sergi Raventós, cap de l’oficina del Pla Pilot per implementar la Renda Bàsica Universal; Carme Porta, portaveu de la Fundació Surt; i Montserrat Pagès, directora de l’Institut Municipal de Formació i Empresa Mas Carandell.

També hi ha hagut espai per parlar d’iniciatives transformadores que impacten directament en el dia a dia de les persones. S'han exposarat casos d’èxit com el projecte de sobirania energètica de Rocafort de Queralt, que ha explicat l'alcalde, Marc Roca; i la iniciativa d’accessibilitat a l’habitatge de l’entitat Sostre Cívic, que ha exposat Àngel Estévez. Igualment, s'han donat a conèixer els nous projectes que duu a terme a la DOQ Priorat per posicionar aquest territori a través del vi i el paisatge per part del seu president, Sal·lustià Álvarez; i el pla de Drets Culturals que han endegat a l’Ajuntament de Barcelona, a càrrec de Daniel Granados, delegat de drets culturals del consistori barceloní.